21 Ocak 2024 Pazar

MUHYİ VE MUMİT ESMALARI

MUHYİ VE MUMİT ESMALARI

Muhyi ve Mumit esmaları; Hayat veren ve Öldüren anlamlarını içerirken aslında sadece bu anlamları içermemektedir
Muhyi; Bütünlük kazandıran
Mumit; Ayrıştıran
Anlamlarındadır işte ruhumuz ve gelişmekle beraber bedensel bütünlüğümüzle bir hayat yaşamaktayız tabi ki bu bütünlük bir gün son bulacak ve bir ayrıştırmaya tabi tutulacağız bu da ölüm.
Ama bu Esmalar anladığınız üzere sadece bu mecrada işe yaramaz mesela Ağaç bir bütünsel anlamdır fakat Elma ağacı ve Nar ağacı olarak ayrışmaktadır vs…
İşte biz de aynı zaman da Ruhani yolculuğumuzda bir bütüne ilerleriz bu yola aynı zamanda zikir de denir aslında zikir yapısal bütünlükle İrtibatlanmadır fakat bu bütünlüğü kavradıktan sonra ayrıştırma olmak zorundadır yoksa kul kulluğunu bilmez olur.
Mesela
“Sınırsız olan sınırlı olanlar olmadan da sınırsız. Sınırsız olan sınırlı olanlara sahip ama sınırlı olmaya sahip değil.”
Ya da
“Kusursuz olan kusurlu olanlar olmadan da kusursuz. Kusursuz olan kusurlu olanlara sahip ama kusurlu olmaya sahip değil.”
Şimdi hemen hemen aynı olan iki tanımın ikincisini ben işleyeyim siz birincisini de aynı algılayınız.
İkinci tanımda öncelikle Kusursuz olana bir tanım koyduk daha sonra Muhyi Esması ile Kusursuz olanın kusurlu olanlara sahip olması ile Bütünledik burada bırakırsak Kusurlu ve kusursuz paradoksu oluşur o yüzden Mumit esması bu paradoksu kaldıracak yani Kusurlu olanlara sahip olmanın Kusurlu olmak anlamına gelmediğini bu Ayrıştırma ortaya çıkaracak…
Kulluk bilincine ulaşma duasıyla…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.